A vibrant, efficient gem of a kitchen connected to the family room.

Kitchen Remodel – Contemporary/Traditional – Takoma Park, MD

Share
A vibrant, efficient gem of a kitchen connected to the family room.
A vibrant, efficient gem of a kitchen connected to the family room.

The shape of this kitchen remodel was determined by 2 major – and unexpected – decisions:

–          To NOT expand the footprint of the kitchen, and

–          To use bright red countertops.

Although my client had done a major remodel of their home just 2 years ago – adding much needed sleeping and office space as well as a well-appointed screened porch — they hadn’t touched the kitchen.  Once they caught their breath, they realized that the kitchen wasn’t sufficiently connected to the public spaces and needed a touch more storage.

 

The lighting, cabinet style, and hardware all reference the early 20th century style of the home
The lighting, cabinet style, and hardware all reference the early 20th century style of the home

We looked at several possibilities to improve the flow and function of the kitchen including options that expanded the kitchen into the family room as well as options that kept the original footprint.  Initially they liked an option that expanded substantially into the family area but also held onto an option that kept the original footprint.  All along, I had provided 3-dimensional drawings of all the options.  When we got to this stage, I gave them an additional software tool that allowed them to explore the plan the same way I do – panning, rotating, zooming in, and change the level of detail viewed.  After living with both options they elected to largely maintain the existing footprint.

Although the wife loves cooking and regularly prepares Indian feasts for her immediate and extended family, she realized that, while a larger kitchen was attractive, she likes the very compact work triangle she’s gotten used to.  It’s a one-cook family and she realized that moving the microwave out of the work triangle would keep the rest of the family out of her way while she was cooking.

She did want just a touch more storage – especially because she would lose some storage when we opened the wall.  So we borrowed some space from an adjacent full bath.  It took up much needed space and after adding an additional bath upstairs the shower was never used.  We turned the full bath into a powder room and moved the common wall and doorway just enough to fit in a full wall of 12” deep base and upper cabinets – providing efficient storage and convenient counter space (See the before and after floor plans).

One of the splurges is a large, powerful but quiet range hood pulls cooking orders and humidity out of the kitchen and keeps it from circulating through the house.
One of the splurges is a large, powerful but quiet range hood pulls cooking orders and humidity out of the kitchen and keeps it from circulating through the house.

One of the splurges is a large, powerful but quiet range hood pulls cooking orders and humidity out of the kitchen and keeps it from circulating through the house.

Born & raised in India, my client loves color!  The dining room is a deep red and the family room is a deep purple.  The original kitchen was a deep green.  But they were tending toward neutral colors in the kitchen remodel.  Then I brought in a deep red quartz sample.  And the deed was done!  The rest of the family withheld judgment until we were done but all were won over – except maybe the daughter.  The cabinets and walls are painted 3 different shades of greyed-green.  The backsplash is a glass/stone mosaic.  We also brought the purple from the family room into the kitchen and the light green from the cabinets into the family room.

We also brought the purple from the family room into the kitchen and the light green from the cabinets into the family room.
We also brought the purple from the family room into the kitchen and the light green from the cabinets into the family room.

The lighting, cabinet style, and hardware all reference the early 20th century style of the home located in the Takoma Park historic district.  We weren’t able to save the original heart-of-pine flooring but replaced it with reclaimed heart-of-pine that matches the tones of the original.

 

The backsplash is a glass/stone mosaic that contrasts dramatically with the red quartz countertop
The backsplash is a glass/stone mosaic that contrasts dramatically with the red quartz counters

 

Floor Plan After
Floor Plan After

 

Floor Plan Before
Floor Plan Before

 

Kitchen Before
Kitchen Before

 

 

Share

One thought on “Kitchen Remodel – Contemporary/Traditional – Takoma Park, MD”

  1. I really appreciate your blog which plays an important role in the field of our business…Thanks for sharing this type of post.. I will wait for your upcoming post…:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>