Connecting a 1930′s Tudor Revival to the Outdoors

Share
Indoor/Outdoor Connection
Indoor/Outdoor Connection with great views & play of light and shadow

 

We added a mere 70 square feet to this 1930’s Tudor revival but dramatically increased the livable space and its connection to the outside.  The house is in Silver Spring, MD – a neighborhood that’s just a mile from the border with Washington, DC with a great neighborhood feel – where everyone knows everyone else and get-togethers are frequent. 

Seamless Blend of Old & New:  Previously the home had a tiny foyer – you basically walked right into the kitchen.  A tiny coat closet wasn’t even deep enough to hang coats – hooks were all that was available.  Now when you walk in you have a welcoming foyer with large coat closet and desk area.  Divided Lite Glass Pocket doors provide a view straight through to the garden but also let you visually divide the foyer from the kitchen.  The 1980’s kitchen we removed was of a style that was at odds with the original Tudor revival home.  In this remodel, we took pains to make the remodeled areas blend seamlessly into the original home.  But we lightened the space with less stained wood and more painted wood.  The images below are “After” and “Before” images from approximately the same viewpoint.

View Through House to Back Garden
View From the Front Door Through House to Back Garden

 

"Before" From Same Camera Position
"Before" From Same Camera Position

 

View of Remodeled  Foyer
View of Remodeled Foyer
"Before" View of Foyer
"Before" View of Foyer From Same Camera Position
Additional View of Foyer
Additional View of Foyer - Including a Place to Place Mail and Packages.

 

Kitchen as the Center of the Home: 

 

A Centralized Kitchen
A Centralized Kitchen for Multiple Cooks

 

 
The original kitchen was cut-off from the rest of the home and cut-off from the outside.  The new kitchen acts as a central hub for both everyday living and entertaining.  We added 70 sqft of new space by extending the enclosed porch to the original garage (converted several decades ago to a large storage area).  This allowed us to change the traffic patterns and view lines connecting the porch to the kitchen and the kitchen to the outdoors. 

We also annexed a portion of the old garage into the kitchen.  The very old boiler and hot water heater were both replaced allowing us to remove the chimney serving these appliances to dramatically open up the space.  Gable windows added to the old garage area bring in abundant light and a wonderful play of light and shadow. 
[See before and after floor plans at the end of the article.]

While we used cabinetry and hardware that coordinates well with the original style of the home it is more modern in line and style.  For example, the stain colors match almost exactly but the original wood is pine while the cabinets are cherry.  The use of glass tile for the backsplash clearly modernizes and brightens the kitchen.  So while the style blends with the original it is also distinctly modern.

The new kitchen provides prep areas for multiple cooks – which occurs during large family gatherings while still working well for a single cook.  Note that the ovens are out of the main work area. 

Kitchen - A Blend of Old & New
Kitchen - A Blend of Original Stains & New Touches Like Glass Tile

 
Large, Stylish pantry:  Notice the frosted glass doors to the right of the gable windows.  Inside is a wide, shallow pantry that provides a tremendous amount of storage. 

Stylish Frosted Glass Doors Hide Hard-Working Pantry
Stylish Frosted Glass Doors Hide Hard-Working Pantry
Hard-working Pantry Behind Frosted Glass Doors
Hard-working Pantry Behind Frosted Glass Doors

 
Indoor/Outdoor Connection:  Before the remodel, the family spent a lot of time on the drafty enclosed porch.  One of the main goals of the remodel was to make the porch more comfortable and better integrated into the flow of the home but to also retain the original feel of an outdoor space.  The next 2 images – After & Before – are taken from the same point.  You can see the small area that we added – the brick wall you see in both images is the same wall – the outside of the original garage.    We raised the floor to the same height as the rest of the house and used the same oak as used throughout.  We also added hydronic radiant heat to the floor, vaulted the ceiling and added skylights.  We thought about replacing the old steel windows with new steel windows but the price was prohibitive.  Instead we used stained wood. 

Expanded All-Season Porch
Expanded All-Season Porch

 

"Before":  Porch - From Same Camera Point
"Before": Porch - From Same Camera Point - Brick Wall in Background Now Enclosed in Porch

 

4-Season Porch - Another View
Remodeled Porch - Another View

 
 

The furniture arrangements are still evolving and the client is waiting for some new furniture.  The placement of the table moved from the design phase and we will either move the pendant light or replace it with a swag light that can be centered over the table. 

Porch Details:  Notice the foundation wall that we left exposed inside the porch.  The custom stained glass window “looks” into the storage area of the garage.  To give a sense of light, we installed a mirror about 3” behind the window. 

Stone Foundation Wall Exposed as Interesting Detail
Stone Foundation Wall Exposed as Interesting Detail

 

Stained Glass Window
Stained Glass Window with Mirror Backing Looks Like View to Outside

Formal Dining Room:  The client wanted to retain the formal dining room – in part because of their lifestyle and in part to retain the original formality of the home.  The further that aim, we designed and installed a new coffered ceiling stained to main the original molding. 

Coffered Ceiling in Formal Dining Room
Coffered Ceiling in Formal Dining Room

“BEFORE” & “AFTER” Floorplans:

 

Floor Plan - BEFORE
Floor Plan - BEFORE

 

Floor Plan - AFTER
Floor Plan - AFTER
Share

4 thoughts on “Connecting a 1930′s Tudor Revival to the Outdoors”

  1. A brilliantly designed remodel, where you have added some modern furnishings to the kitchen, yet with some small touches dotted around to give the homely feel, with the exposed stone foundation and brick work behind the microwave. Great work Jackie!

  2. Peter, Thanks. This was a fun job — trying to keep as much as the original feel as we could (the husband’s desire) while still satisfying the wife’s need for a move modern, light-filled home.

  3. Really like the use of lighting in the eating area/ remodelled porch with the spotlights, roof windows and the use of the hanging light. Did you get rid of it in the end, or just move it across?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>