The 16 ft by 20 ft Addition is Nicely Sized for the Small Home

New Family Room Completes A Small House

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Family Room Addition
A family room addition brings light and connection to the outdoors while still retaining the character of the 1940’s home.

My client and her almost-adult children were cramped in their small bungalow just outside the Takoma Park historic district.  They needed a comfortable place to congregate.  A place connected to their kitchen and the backyard.  We made it happen with this 20 ft by 16 ft sunroom connected to the original home through a previously enclosed back porch.  The size of the space and the details makes it feel like  the room should have always been there  — while, of course, never a possibility in the 40’s when this home was built.  A large deck and screened area provide 2 additional outdoor rooms.  All the outdoor rooms have “ceilings” and ceiling fans to create intimacy, comfort and mosquito control.  The interior room has a stand-alone mini-split heat pump for air conditioning and heating during mild spells.  Baseboard hydronic heaters make the space welcoming even in very cold spells.  Lots of windows and skylights enliven the space and fill it with daylight.

My client reports that “the spaces work really well for dinner parties and larger inter-generational gatherings. The teenagers have totally claimed the screened in porch as their “private” space — and they feel that way, even though all the adults can see in.  The fact that it is three steps down gives the room a high enough ceiling to still feel spacious.  We really couldn’t be happier with how it turned out. ”

The 16 ft by 20 ft Addition is Nicely Sized for the Small Home
The 16 ft by 20 ft Addition is Nicely Sized for the Small Home.  The wine-colored wall in the foreground marks the transition area created by the previously enclosed small back porch.
Lowered Ceiling Offers Transition
A Previously Enclosed Small Back Porch, now offers a transition from the original home to the new family room. The lowered ceiling and deep wine color on the wall and ceiling helps integrate the spaces.  The dining table was previously crammed into that space. Notice the new hutch and eating bar in the transition space. The hutch provides an additional work space for baking. The eating counter allows family and visitors to sit with the cook.
Balance and Symmetry
While many of the architectural elements could not provide symmetry, enough symmetry exists that the rest feels balanced. The single glass door on the left provides wheelchair access to the first floor.
Eastern Antiques and Modern Curves Blend Pleasingly
Eastern Antiques and the Modern Curves of the Fan and Pendant Blend Pleasingly
Round Top Window References Details in Original Home
Round Top Window References Details in Original Home
Skylights and Windows on 3 Sides Brings in Lots of Light Without Too Much Sun on the Shaded Lot
Modern Lines Blend with Eastern Period Pieces
The mix of modern details in the pendant and fan mix nicely with the more Eastern lines of the wood furnishings.
A Paul Klee Palette
The palette was selected with reference to the Paul Klee print on the wall. The greens, orange/reds, wine and golden tones work wonderfully together.

Kempas Flooring
Natural Red-Toned Kempas Flooring captures the same tones as the heart-of-pine flooring original to the home.
wrap-around deck
The deck wraps around 3 sides of the family room addition. On the left is the wheelchair ramp, on the right is a screened section, and the back has ceiling fans to keep the mosquitoes at bay.
Step-Down Keeps the Grill Out of the Way
Step-Down Keeps the Grill Out of the Way
Pergola Provides a Ceiling Plane and a Sense of Intimacy.
Pergola Provides a Ceiling Plane and a Sense of Intimacy.
Screened Section of Deck Marked by Brightly Painted Door
Screened Section of Deck Marked by Brightly Painted Door
Pergola wraps the corner in a pinwheel
Pergola wraps the corner in a pinwheel. The screened section is on the lower level of the deck — keeping it mostly out of eyesight from inside but just steps away.
A screened section with polycarbonate roof gives the owner a refuge. The brightly painted door sets off the area.
Wheelchair Ramp Discretely Located to the Left of the House
The new wheelchair ramp discretely located to the left of the house — leading to the family room side door — is a boon for families with strollers and for moving heavy items in and out as well as for wheelchairs.  A concrete walkway connects with the front walk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *